85martita

85martita

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Piernik marcepanowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Coś wspaniałego i pysznego. Najlepiej smakuje na drugi dzień

Piernik marcepanowy

Składniki:

Piernik marcepanowy

 

  • 4 jajka
  • 1/2 kg maki pszennej
  • 10 dag masła
  • 27 dag cukru pudru
  • 7 łyżek miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • op.przyprawy do piernika
  • 1/2 łyzeczki sody.

 

  • MASA
  • 15 dag masy marcepanowej
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 10 dag cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Piernik marcepanowy
Miód podgrzewamy.Dodać masło,
mieszamy i studzimy.
Żółtka ucieramy z cukrem.
Dodajemy do miodowej masy.
Wsypujemy kakao,mąkę z proszkiem,
przyprawę i sodę..Ucieramy.
Białka ubijamy,dodajemy do masy
i delikatnie mieszamy.
Ciasto wkładamy do tortownicy
/śr.26 cm./
Pieczemy godz.w 170 stop.
Kroimy na 4 placki.
Masę marcepanową wyrabiamy z cukrem
i śmietaną.
Rozwałkować na gruby płat.
Obręczą tortownicy wycinamy
3 krążki..Przekładamy placki.
Piernik ozdabiamy polewą
czekoladową i bakaliami.