joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Piernik marchewkowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Piernik marchewkowy? Czemu nie! Jest idealnie wilgotny, wspaniały w smaku i każdy prosi o dokładkę. idealne ciasto na świąteczny stół.

Piernik marchewkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik marchewkowy

 

  • Ciasto:
  • ok 65 dag marchewki
  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl oleju
  • 4 jajka
  • 1 1/3 szkl cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 płaskie łyzeczki sody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa grysikowa:
  • kostka masła w temp. pokojowej
  • 2 szkl mleka
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej

 

  • polewa kakaowa
  • posypka cukrowa
  • 1 słoiczek marmolady

 

Sposób przygotowania:

Piernik marchewkowy
Ciasto: Połowę marchewki zetrzeć na tarce o małych a połowę na dużych oczkach. Odcisnąć sok. Powinniśmy otrzymać 2 szkl marchewki. Jajka utrzeć na puch z cukrami. Mąkę i pozostałe suche składniki przesiać i stopniowo, na przemian z olejem, cały czas ucierając, dodawać do masy jajecznej. Na konieć łyżką wmieszać marchewkę. Blaszkę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec ok 40 minut w 175 st. do tzw. suchego patyczka.

Masa: Połowę mleka zagotować z cukrem. Pozostałe wymieszać z grysikiem, gotować kilka min. do zgęstnienia. ostudzić. masło utrzeć do białości, dodawać grysik, cały czas ucierając. Ciasto przekroić na dwa blaty, jeden posmarować marmoladą i masą, przykryć drugim blatem. Ciasto polać polewą i ozdobić kolorową posypką.
Piernik marchewkowy
Ugotować grysik, ostudzić przykryty folią aluminiową aby nie zrobił się kożuch
Piernik marchewkowy
Masło utrzeć na puch, dodając ostudzony grysik
Piernik marchewkowy
Ostudzony piernik przekroić na dwa blaty
Piernik marchewkowy
Ciasto przełożyć marmoladą i masą grysikową