Baszka

Baszka

Kucharz
[Przepisów: 13]

Piernik na Boże Narodzenie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Piernik piekę na Boże Narodzenie, ale nie tylko. Jest to ulubione ciasto mojego męża. Polecam i życzę smcznego.

Piernik na Boże Narodzenie

Składniki:

Piernik na Boże Narodzenie

 

Sposób przygotowania:

Piernik na Boże Narodzenie
Przygotowanie:
Mleko podgrzać prawie do wrzenia, dodać: cukier, miód, masło żeby się rozpuściło, wsypywać po trochu mąkę i dodawać stopniowo jaja. Dokładnie utrzeć mikserem. Dodać przyprawę do piernika. Sodę rozpuścić w 1/4 szklanki letniej wody i dodać do masy. Na koniec dodać rodzynki i pokrojone orzechy. Ciasto przełożyć do trzech wąskich, długich blaszek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką. Piec około godzinyw temp. 160 - 170 stopni. Jak wystygnie polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.