Sposób przygotowania:
Piernik na Boże Narodzenie
Przygotowanie:
Mleko podgrzać prawie do wrzenia, dodać: cukier, miód, masło żeby się rozpuściło, wsypywać po trochu mąkę i dodawać stopniowo jaja. Dokładnie utrzeć mikserem. Dodać przyprawę do piernika. Sodę rozpuścić w 1/4 szklanki letniej wody i dodać do masy. Na koniec dodać rodzynki i pokrojone orzechy. Ciasto przełożyć do trzech wąskich, długich blaszek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką. Piec około godzinyw temp. 160 - 170 stopni. Jak wystygnie polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Mleko podgrzać prawie do wrzenia, dodać: cukier, miód, masło żeby się rozpuściło, wsypywać po trochu mąkę i dodawać stopniowo jaja. Dokładnie utrzeć mikserem. Dodać przyprawę do piernika. Sodę rozpuścić w 1/4 szklanki letniej wody i dodać do masy. Na koniec dodać rodzynki i pokrojone orzechy. Ciasto przełożyć do trzech wąskich, długich blaszek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką. Piec około godzinyw temp. 160 - 170 stopni. Jak wystygnie polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.