Sposób przygotowania:
Piernik przekładany masą truskawkową
Wbić całe jajka do miski dodać dżem, olej, cukier i razem zmiksować. W drugiej misce wymieszać łyżką mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników. Do zmiksowanej masy dodawać na zmianę suche produkty oraz mleko, cały czas miksujemy do wyczerpania składników. Wyłożyć ciasto do formy 20x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Piernik pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Truskawki umyć , odszypułkować. Następnie zmiksować truskawki. Żółtka jaj zmiksować z cukrem pudrem. Dodać pokrojone masło, cały czas miksując. Gdy będzie dokładnie zmiksowane masło z cukrem i żółtkami na puch , dodawać po łyżce zmiksowanych truskawek. Miksujemy kilka minut masę. Następnie zimny piernik przekroić, posmarować masą truskawkową.