Sposób przygotowania:
Piernik przekładany powidłami 2
Masło ucieramy z cukrem. Do powstałej masy dodajemy porcjami żółtka, miód i śmietanę, cały czas wszystko miksujemy. Do masy dodajemy mąkę, sodę, przyprawę do piernika, kakao, cynamon. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewany do małe formy (najlepiej kwadratowa 20x20 - może być trochę większa) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45-50 min w 160 stopniach (termoobieg). Zimny piernik kroimy na pół. Powidła podgrzewany w rondelku, od momentu zagotowania pozostawiamy je na małym ogniu jeszcze ok 6-8 minut cały czas mieszając. Gorącymi powidłami przekładamy piernik, smarujemy wewnątrz, górę i boki. Odstawiamy do zastygnięcia i wystudzenia. Całość polewamy polewą czekoladową.