Kakusia07

Kakusia07

Kucharz
[Przepisów: 15]

Piernik przekładany powidłami 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Piernik przekładany powidłami śliwkowymi w polewie czekoladowej.

Piernik przekładany powidłami 2

Składniki:

Piernik przekładany powidłami 2

 

  • 1,5 szkl. maki,
  • pół szklanki cukru,
  • 200g miodu,
  • pół kostki masła,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • 2-3 łyżki kakao,
  • 500 g powideł śliwkowych (najlepiej kwaśnych),
  • gotowa polewa czekoladowa gorzka.

Sposób przygotowania:

Piernik przekładany powidłami 2
Masło ucieramy z cukrem. Do powstałej masy dodajemy porcjami żółtka, miód i śmietanę, cały czas wszystko miksujemy. Do masy dodajemy mąkę, sodę, przyprawę do piernika, kakao, cynamon. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewany do małe formy (najlepiej kwadratowa 20x20 - może być trochę większa) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45-50 min w 160 stopniach (termoobieg). Zimny piernik kroimy na pół. Powidła podgrzewany w rondelku, od momentu zagotowania pozostawiamy je na małym ogniu jeszcze ok 6-8 minut cały czas mieszając. Gorącymi powidłami przekładamy piernik, smarujemy wewnątrz, górę i boki. Odstawiamy do zastygnięcia i wystudzenia. Całość polewamy polewą czekoladową.