Sposób przygotowania:
Piernik świąteczny przekładany powidłami
1. Margarynę razem z miodem, cukrem, przyprawą korzenną oraz śmietaną gotować około 5 minut, cały czas mieszając. Masę przestudzić.
2. Miksując do przestudzonej masy dodawać do jednym żółtku. Następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem. Białka ubić na sztywno. Ubitą pianę dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
3. Masę włożyć na blaszkę o wymiarach 10cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec godzinę w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto wyjąć z formy i przekroić wzdłuż na trzy blaty.
4. Blaty piernikowe przełożyć powidłami śliwkowymi. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą polać ciasto. Wierzch posypać kolorowymi perełkami.
2. Miksując do przestudzonej masy dodawać do jednym żółtku. Następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem. Białka ubić na sztywno. Ubitą pianę dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
3. Masę włożyć na blaszkę o wymiarach 10cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec godzinę w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto wyjąć z formy i przekroić wzdłuż na trzy blaty.
4. Blaty piernikowe przełożyć powidłami śliwkowymi. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą polać ciasto. Wierzch posypać kolorowymi perełkami.
zbysiowa