Sposób przygotowania:
Piernik staropolski
Masło, cukier i miód podgrzać lekko do zawrzenia. Do przestygniętej masy stopniowo dodajemy mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w małej ilości przegotowanego mleka, i przyprawę korzenną. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy. Dokładnie wyrobione ciasto zawinąć w lnianą ściereczkę i zostawić w chłodnym miejscu na 3 tygodnie. Dojrzałe ciasto dzielimy na 3 części i po rozwałkowaniu układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach
około godziny. Gdy ciasto ostygnie i przekładamy ciasto powidłami wcześniej lekko podgrzanymi. układamy na desce przekładamy papierem i drugą deskę potem musimy równomiernie obciążyć.
około godziny. Gdy ciasto ostygnie i przekładamy ciasto powidłami wcześniej lekko podgrzanymi. układamy na desce przekładamy papierem i drugą deskę potem musimy równomiernie obciążyć.