Sposób przygotowania:
Piernik staropolski dojrzewający
CIASTO: masło roztopić w rondelku, dodać miód i cukier. Podgrzewać, aż się roztopią, odstawić do przestygnięcia. Do przestudzonej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i solą. Dodać roztrzepane jajka oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku. Ciasto starannie wyrobić. Przełożyć do kamionkowej lub szklanej misy, nakryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni. Ciasto piec tydzień przed świętami.
PIECZENIE CIASTA: przed pieczeniem ciasto zostawić na chwilę w temperaturze pokojowej, aby się ociepliło, będzie je łatwiej rozwałkować. Podzielić ciasto na 3 części, każdą rozwałkować na grubość 5 mm. Przełożyć do blaszki o wymiarach 26x39 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 15-20 minut. Upieczone ciasto studzić na kratce kuchennej. W ten sam sposób postąpić z pozostałymi dwoma częściami ciasta. Upieczone i wystudzone placki piernika posmarować powidłami śliwkowymi, zawinąć w arkusz papieru do pieczenia i delikatnie obciążyć. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Na dzień przed Wigilią ciasto polać polewą czekoladową i udekorować blanszowanymi migdałami w słupkach.
PIECZENIE CIASTA: przed pieczeniem ciasto zostawić na chwilę w temperaturze pokojowej, aby się ociepliło, będzie je łatwiej rozwałkować. Podzielić ciasto na 3 części, każdą rozwałkować na grubość 5 mm. Przełożyć do blaszki o wymiarach 26x39 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 15-20 minut. Upieczone ciasto studzić na kratce kuchennej. W ten sam sposób postąpić z pozostałymi dwoma częściami ciasta. Upieczone i wystudzone placki piernika posmarować powidłami śliwkowymi, zawinąć w arkusz papieru do pieczenia i delikatnie obciążyć. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Na dzień przed Wigilią ciasto polać polewą czekoladową i udekorować blanszowanymi migdałami w słupkach.
gosiapiotrek23
Mniam1
anemon