SUPERPRZEPIS

Piernik staropolski dojrzewający

  • 3
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Piernik staropolski dojrzewający

Lepszego piernika od tego nigdy nie jadłam. Piekę go na podstawie oryginalnego przepisu autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry z książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”.

Składniki:

Piernik staropolski dojrzewający

 

  • CIASTO:
  • mąka tortowa – 1 kg
  • miód lipowy – 1/2 kg
  • jajka – 3 szt.
  • masło – 250 g
  • cukier – 300 g
  • przyprawa do piernika – 80 g
  • soda oczyszczona – 3 płaskie łyżeczki
  • zimne mleko – 1/2 szk.
  • sól – 1/4 łyżeczki

 

  • DO PRZEŁOŻENIA:
  • gęste powidła śliwkowe

 

  • DO DEKORACJI:
  • polewa czekoladowa
  • blanszowane migdały w słupkach

Sposób przygotowania:

Piernik staropolski dojrzewający
CIASTO: masło roztopić w rondelku, dodać miód i cukier. Podgrzewać, aż się roztopią, odstawić do przestygnięcia. Do przestudzonej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i solą. Dodać roztrzepane jajka oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku. Ciasto starannie wyrobić. Przełożyć do kamionkowej lub szklanej misy, nakryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni. Ciasto piec tydzień przed świętami.

PIECZENIE CIASTA: przed pieczeniem ciasto zostawić na chwilę w temperaturze pokojowej, aby się ociepliło, będzie je łatwiej rozwałkować. Podzielić ciasto na 3 części, każdą rozwałkować na grubość 5 mm. Przełożyć do blaszki o wymiarach 26x39 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 15-20 minut. Upieczone ciasto studzić na kratce kuchennej. W ten sam sposób postąpić z pozostałymi dwoma częściami ciasta. Upieczone i wystudzone placki piernika posmarować powidłami śliwkowymi, zawinąć w arkusz papieru do pieczenia i delikatnie obciążyć. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Na dzień przed Wigilią ciasto polać polewą czekoladową i udekorować blanszowanymi migdałami w słupkach.