Sposób przygotowania:
Piernik świąteczny Ilonar2301
Mąkę łączymy w misce z przyprawą do piernika i sodą. Margarynę miksujemy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Następnie do masy dodajemy miód, wodę, śmietaną, ciągle miksując. Następnie do masy dodajemy sypkie składniki. Z białek ubijamy pianę( z dodatkiem szczypty soli). Pianę dodajemy partiami do masy i delikatnie ją mieszamy drewnianą łyżką. Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po około 25. minutach nakłuwamy ciasto przy użyciu drewnianego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia. Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy ją do metalowej miseczki i rozpuszczamy na parze dodając do niej śmietankę lub mleko. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto.