Sposób przygotowania:
Piernik toruński z miodem spadziowym
W garnuszku podgrzewamy na małym ogniu miód z przyprawą do piernika. Jak zacznie bulgotać zdejmujemy z ognia. W misce ucieramy masło z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Z jajke oddzielamy żółtka od białek. Do masy cukrowej dodajemy po 1 żółtku na przemian z miodem. Mieszamy mikserem. Suszone śliwki drobno siekamy i dodajemy do masy. Mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i na przemian z mąką dodajemy do masy delikatnie mieszając trzepaczką tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam dwóch blaszek o wymiarach 20X11. Pieczemy w 180 C około 1 godzinę. Odstawiamy do ostygnięcia . Polewę czekoladową rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy piernik i dekorujemy.
Netka