goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Piernik w czekoladowej polewie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Piernik można przyozdobić kandyzowanymi owocami

Piernik w czekoladowej polewie

Składniki:

Piernik w czekoladowej polewie

 

  • mąka 4 szklanki
  • jaja 5 sztuk
  • mleko 2 szklanki
  • olej 1 szklanka
  • cukier 2 szklanki
  • dżem z czarnej porzeczki 1 słoiczek
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • cynamon 2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 2 łyżeczki
  • kakao 2 łyżki
  • rodzynki 1 garść
  • polewa czekoladowa 1 opakowanie
  • biała polewa czekoladowa 1 opakowanie

 

Sposób przygotowania:

Piernik w czekoladowej polewie
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Miksując stopniowo dodajemy mąkę i mleko. Następnie wlewamy olej, kakao, cynamon, przyprawę do piernika, sodę. Mieszamy. Na koniec mieszamy ciasto z dżemem i rodzynkami. Ciasto wlewamy na blaszkę. Pieczemy około 50 minut 180 stopniach. Ciasto studzimy, polewamy obiema polewamy.