Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Piernik wylewany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Upieczone ciasto można posypać wiórkami kokosowymi.

Piernik wylewany

Składniki:

Piernik wylewany

 

  • 3 szklanki mąki
  • pól kostki margaryny
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • słoiczek dżemu
  • duże opakowanie przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • szklanka mleka

Sposób przygotowania:

Piernik wylewany
W makutrze utrzeć margarynę z cukrem, dodawać stopniowo jajka. Mąkę przesiać i połączyć z przyprawą do piernika, sodą
i kakao, wszystko wymieszać. Do utartej masy jajecznej dodawać stopniowo sypkie składniki i ucierać dalej. Stopniowo dolewać mleko i kłaść łyżką dżem o dowolnym smaku. Ciasto dokładnie utrzeć i wlać do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto polać polewą czekoladową.