olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Piernik z bakaliami wg olmanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

idealne ciasto na święta, bardzo słodkie i posłodzi każdemu dzień. :D

Piernik z bakaliami wg olmanki

Składniki:

Piernik z bakaliami wg olmanki

 

  • 1 skzl. miodu prawdziwego!
  • 3/4 kostki margaryny
  • 3-4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 torebki przyprawy do pierników
  • 0,5 szkl. śmietany
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3,5-4 szkl. mąki
  • 15 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa, figi ,daktyle).

Sposób przygotowania:

Piernik z bakaliami wg olmanki
Miód stopić, dodać margarynę i przestudzić. Jaja utrzeć z cukrem, wlać do miodu, dodać przyprawę do pierników, sodę rozpuszczoną w śmietanie i tyle mąki, aby ciasto miało gęstość powideł. Wymieszać z mieszanką bakaliową i wyłożyć do formy natłuszczonej i wysypanej mąką. Piec w temp. 160-180 stopni przez 40-60 min.