Sposób przygotowania:
Piernik z bakaliowo-jabłkową wkładką
Ciasto na piernik:Mleko,cukier i masło dajemy do garnka,zagotowujemy i studzimy. Do wystudzonej masy dajemy miód,mąkę,przyprawę,sodę,amoniak,żółtka i dokładnie miksujemy.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni,sprawdzamy suchym patyczkiem,czy jest upieczone.Studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Wkładka: Jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę,zasypujemy cukrem i odstawiamy na około pół godziny.Po tym czasie do jabłek dodajemy żółtka,sodę,mąkę,bakalie i mieszamy.Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Studzimy. Masa:Budynie rozpuszczamy w pół szklanki mleka,resztę mleka zagotujemy,wlewamy rozpuszczone budynie,gotujemy do zgęstnienia.Studzimy.Masło ucieramy z cukrem pudrem do smaku,dodajemy wystudzony budyń,dokładnie ucieramy. Masą przekładamy upieczone placki. Polewa: Cukier mieszamy z kakao i odrobiną gorącej wody,tak żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło i chwilę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia składników.Polewa powinna być gęsta i szklista.Gotową polewą dekorujemy piernik i odstawiamy do zastygnięcia.Możemy dowolnie udekorować np.cukrowymi cukierkami.