Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Piernik z bakaliowo-jabłkową wkładką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Troszkę pracochłonny,ale warto go upiec ,bo jest bardzo pyszny.Możemy go również upiec na świąteczny stół.

Piernik z bakaliowo-jabłkową wkładką

Składniki:

Piernik z bakaliowo-jabłkową wkładką

 

  • Ciasto na piernik:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka miodu
  • 30 dag masła lub margaryny
  • 6 jajek
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Wkładka:
  • 4 jabłka
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 jajka
  • 10 dag rodzynek
  • 15 dag orzechów włoskich(drobno pokrojonych)
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • Masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe( na pół litra mleka każdy)
  • cukier puder do smaku
  • 25 dag masła lub margaryny
  • Polewa:
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody

Sposób przygotowania:

Piernik z bakaliowo-jabłkową wkładką
Ciasto na piernik:Mleko,cukier i masło dajemy do garnka,zagotowujemy i studzimy. Do wystudzonej masy dajemy miód,mąkę,przyprawę,sodę,amoniak,żółtka i dokładnie miksujemy.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni,sprawdzamy suchym patyczkiem,czy jest upieczone.Studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Wkładka: Jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę,zasypujemy cukrem i odstawiamy na około pół godziny.Po tym czasie do jabłek dodajemy żółtka,sodę,mąkę,bakalie i mieszamy.Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Studzimy. Masa:Budynie rozpuszczamy w pół szklanki mleka,resztę mleka zagotujemy,wlewamy rozpuszczone budynie,gotujemy do zgęstnienia.Studzimy.Masło ucieramy z cukrem pudrem do smaku,dodajemy wystudzony budyń,dokładnie ucieramy. Masą przekładamy upieczone placki. Polewa: Cukier mieszamy z kakao i odrobiną gorącej wody,tak żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło i chwilę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia składników.Polewa powinna być gęsta i szklista.Gotową polewą dekorujemy piernik i odstawiamy do zastygnięcia.Możemy dowolnie udekorować np.cukrowymi cukierkami.