kasia30574

kasia30574

Kucharz
[Przepisów: 4]

piernik z czekoladą i śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na rozrobione ciasto ułożyć śliwki. Po upieczeni polać ciasto na zmianę biała i mleczną czekoladą tak aby tworzyła na wierzchu ozdobę.

piernik z czekoladą i śliwkami

Składniki:

piernik z czekoladą i śliwkami

 

  • 3 szklanki śmietany 18% może być też maślanka lub zsiadłe mleko
  • 1 szklanka cukru
  • 4 szklanki mąki
  • 3\4 szklanki oleju
  • 4 łyżeczki kakao
  • olej
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki sody
  • 300 gram śliwek suszonych
  • biała czekolada
  • mleczna czekolada
  • wirki kokosowe do ozdoby

Sposób przygotowania:

piernik z czekoladą i śliwkami
Do pojemnika wsypać mąkę, kakao, olej,cynamon, śmietanę, cukier. masę wymieszać dokładnie mikserem przez około 10 minut. Na blachę nasmarowaną olejem wyłożyć papier pergaminowy i następnie rozprowadzić łyżką papkę na ciasto. Na rozprowadzone ciasto powrzucać wolno śliwki tak aby wbiły się w masę. ciasto piec przez 40 minut w temperaturze 150 C. Białą i mleczną czekoladę roztopić nad gorącą wodą w dwóch osobnych miskach i po upieczeniu ciasta polać je na zmianę rozpuszczonymi czekoladami tak aby na wierzchu tworzyły ozdobną kratkę. Całość możemy udekorować wiórkami kokosowymi.