Sposób przygotowania:
Piernik z dodatkiem słodkiej marchewki
Bakalie np. rodzynki, posiekane daktyle, żurawinę i koniecznie orzechy zalać rumem i odstawić do nasiąknięcia. W rondelku zrobić karmel z 2 łyżek cukru i 3-4 łyżek wody, (zrumienić cukier i zestawić z ognia, dolać 3-4 łyżki wody i z tego powstanie karmel). Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło utrzeć z pozostałym cukrem i żółtkami na krem.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z przyprawą do piernika, następnie wszystko przesiać i dodawać porcjami do utartego masła na końcu dolać karmel, bakalie i startą marchew, wymieszać i ostrożnie połączyć z pianą ubitą z białek . Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy keksowej, wyrównać wierzch. Piec 60 min w temp. 180 st. , upieczone i ostudzone ciasto polać rozpuszczoną białą czekoladą oraz posypać posypką.