Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Piernik z gruszką i niespodzianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gruszka lubi towarzystwo przypraw korzennych, dlatego pomyślałam, że świetnie skomponuje się z piernikiem. Owoce ukryłam w cieście tak, że są widoczne dopiero po przekrojeniu. Kolejna niespodzianka to pralinki rumowe ukryte w gruszkach.

Piernik z gruszką i niespodzianką

Składniki:

Piernik z gruszką i niespodzianką

 

  • 125 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżki miodu
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 gruszki
  • 4 pralinki rumowe

Na polewę:

Sposób przygotowania:

Piernik z gruszką i niespodzianką

ETAP 1:

Piernik z gruszką i niespodzianką
Rozpuszczone masło mieszamy z kakao, przyprawą do piernika, miodem i mlekiem

W garnuszku rozpuszczamy masło. Dodajemy miód, kakao, przyprawę do piernika, mieszamy. Zestawiamy garnek z ognia, wlewamy mleko, mieszamy.

ETAP 2:

Piernik z gruszką i niespodzianką
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, miksujemy.

Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki.

ETAP 3:

Piernik z gruszką i niespodzianką
W obranych gruszkach wydrążamy okrągły otwór

Umyte gruszki obieramy, odcinamy wierzch z "ogonkami". Każdą gruszkę kroimy na pół, w każdej połówce wydrążamy otwór jak na zdjęciu, w miejscu gniazda nasiennego.

ETAP 4:

Piernik z gruszką i niespodzianką
Do otworu w każdej gruszce wkładamy pralinkę

Otwory w gruszkach wypełniamy pralinkami - na jedną gruszkę przypada jedna pralinka. Gruszki składamy i zanurzamy w cieście.

Ciasto pieczemy w 150 st. C przez 55-60 minut. Studzimy.

ETAP 5:

Przygotowujemy polewę kakaową. Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy cukier puder, mieszamy.

Dodajemy kakao i mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotową polewę wylewamy równomiernie na ciasto.