Sposób przygotowania:
Piernik z gruszką i niespodziankąETAP 1:
W garnuszku rozpuszczamy masło. Dodajemy miód, kakao, przyprawę do piernika, mieszamy. Zestawiamy garnek z ognia, wlewamy mleko, mieszamy.
ETAP 2:
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, miksujemy.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki.
ETAP 3:
Umyte gruszki obieramy, odcinamy wierzch z "ogonkami". Każdą gruszkę kroimy na pół, w każdej połówce wydrążamy otwór jak na zdjęciu, w miejscu gniazda nasiennego.
ETAP 4:
Otwory w gruszkach wypełniamy pralinkami - na jedną gruszkę przypada jedna pralinka. Gruszki składamy i zanurzamy w cieście.
Ciasto pieczemy w 150 st. C przez 55-60 minut. Studzimy.
ETAP 5:
Przygotowujemy polewę kakaową. Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy cukier puder, mieszamy.
Dodajemy kakao i mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotową polewę wylewamy równomiernie na ciasto.