gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Piernik z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

U nas w rodzinie wszyscy kochają pierniki, ale bez dodatków typu bakalie. Tylko dżem i piernik. Takie są najlepsze.

Piernik z powidłami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik z powidłami

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 20 dag miodu
  • 3 jajka
  • pół kostki margaryny
  • 2 łyżeczki kakao
  • przyprawa do piernika (2 łyżeczki)
  • soda oczyszczona (1,5 łyżeczki)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • DODATKOWO
  • powidła (dowolny smak)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Piernik z powidłami
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka, miód i śmietanę. Mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika wymieszać ze sobą. Przesiać przez sito. Dodać do masy i wymieszać delikatnie. Białka ubić i dodać do masy. Zamieszać ponownie. Przelać do formy keksówki. Forma musi być wysmarowana margaryną. Piec ok. 50 minut w 170 st. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Przeciąć wzdłuż na pół i przełożyć powidłami. Odłożyć na godzinę i posypać pudrem. Smacznego.
Piernik z powidłami
Najpierw należy utrzeć wszystkie składniki
Piernik z powidłami
Później przelać do keksówki wysmarowanej margaryną
Piernik z powidłami
Piec ok. 50 minut w 170 st. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.
Piernik z powidłami
Przeciąć wzdłuż na pół i przełożyć powidłami.