alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 455]

Ciasto ananasowo-kokosowe z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto z masą ananasową z kawałkami ananasa, wkładką kokosową i masą z bitej śmietany i mascarpone.

Ciasto ananasowo-kokosowe z bitą śmietaną

Składniki:

Ciasto ananasowo-kokosowe z bitą śmietaną

Biszkopt

Masa ananasowa

  • 200 g masła
  • puszka ananasa
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szkl soku ananasowego
  • 1, 5 szkl wody

Wkładka kokosowa

Masa śmietanowa

  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto ananasowo-kokosowe z bitą śmietaną

Biszkopt

Ciasto ananasowo-kokosowe z bitą śmietaną
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żóltka wymieszane mąki z proszkiem i olej

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy.

Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec wlewamy olej i mieszamy.

Pieczemy 20 min w temp. 180 st.

Masa ananasowa

Ciasto ananasowo-kokosowe z bitą śmietaną
Masło ucieramy, dodajemy budyń oraz pokrojonego ananasa

W garnuszku rozrabiamy żółtka z cukrem, budyniami i mąką, podlewamy wodą żeby było rzadsze.

Wlewam do gotującego się soku z wodą i energicznie mieszamy. Ugotowany budyń wylewamy na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia.

Dobrze osączone plastry ananasa kroimy w kosteczkę.

Masło ucieramy na puszysta masę, dodajemy po 1 łyżce budyniu i miksujemy. Na koniec dodajemy ananasa i delikatnie mieszamy łyżką.

Wkładka kokosowa

Ciasto ananasowo-kokosowe z bitą śmietaną
Do ubitych na sztywno białek dodajemy cukier i mąkę oraz żelatynę. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz mąkę. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy.

Pieczemy 25 min w temp 180 st. Wyciągamy z blaszki po całkowitym ostygnięciu.

Masa śmietanowa i przełożenie

Ciasto ananasowo-kokosowe z bitą śmietaną
Biszkopt, masa ananasowa, wkladka kokosowa, masa śmietanowa

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo serek mascarpone i miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku i ostudzoną żelatynę.
Przełożenie:
Biszkopt
Masa ananasowa
Wkładka kokosowa
Masa śmietanowa
Podprażone płatki migdałów