Sposób przygotowania:
Piernikowe muffiny z bakaliami
Orzechy włoskie grubo siekamy, śliwki kroimy w kostkę - bakalie razem ze połową skórki kandyzowanej (25 gram, reszta zostaje do dekoracji) przekładamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki mąki (odliczamy z tej porcji którą podałam w opisie) i mieszamy. W misce miksujemz na puch jajka i cukier, stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao oraz śmietanę. Na koniec wsypujemy bakalie i mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto nakładamy do foremek na muffiny, nieco powyżej 1/2 ich wysokości i pieczemy ok. 27 minut. Ostudzone muffiny polewamy czekoladą (rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka) i dekorujemy pozostawioną wcześniej kandyzowaną skórką. (przepraszam za słabej jakości zdjęcie główne, ale w pogoni świątecznych przygotowań zapomniałam o zrobieniu zdjęcia z odpowiednią aranżacją)