Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Piernikowe muffiny z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

rewelacyjne muffinki o smaku piernika

Piernikowe muffiny z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernikowe muffiny z bakaliami

 

 

Sposób przygotowania:

Piernikowe muffiny z bakaliami
Orzechy włoskie grubo siekamy, śliwki kroimy w kostkę - bakalie razem ze połową skórki kandyzowanej (25 gram, reszta zostaje do dekoracji) przekładamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki mąki (odliczamy z tej porcji którą podałam w opisie) i mieszamy. W misce miksujemz na puch jajka i cukier, stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao oraz śmietanę. Na koniec wsypujemy bakalie i mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto nakładamy do foremek na muffiny, nieco powyżej 1/2 ich wysokości i pieczemy ok. 27 minut. Ostudzone muffiny polewamy czekoladą (rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka) i dekorujemy pozostawioną wcześniej kandyzowaną skórką. (przepraszam za słabej jakości zdjęcie główne, ale w pogoni świątecznych przygotowań zapomniałam o zrobieniu zdjęcia z odpowiednią aranżacją)
Piernikowe muffiny z bakaliami
Etap 1 najpierw przygotowałam wszystkie bakalie
Piernikowe muffiny z bakaliami
Etap 2 nastepnie zmiksowalam skladniki na ciasto
Piernikowe muffiny z bakaliami
Etap 3 nastepnie dodajemy wszystkie bakalie
Piernikowe muffiny z bakaliami
Etap 4 ciasto na muffiny nakladamy do foremek