Sposób przygotowania:
Piernik ze śliwkami kalifornijskimi
Ciasto:
W rondelku roztopić masło, dodać mleko, miód, cukier, przyprawy, kakao, pozostawić do przestudzenia. Do zimnej masy dodać jajka, chwilę miksować, dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia, wyrobić ciasto o jednolitej konsystencji. Do wyrobionego ciasta dodać uprażone orzechy włoskie i drobno pokrojone suszone śliwki z Kalifornii, całość ręcznie, dokładnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do wyłożonej papierem długiej blachy keksówki. Piec 70-80 minut w 170 stopniach wersja góra - dół. Po upływie czasu sprawdzić patyczkiem szaszłykowym czy ciasto jest wypieczone. Jeśli po wyjęciu z ciasta, patyczek będzie suchy, pieczenie można zakończyć, jeśli wilgotny piec dodatkowe 5 - 10 minut. Ciasto wyjąć, odstawić do przestudzenia.
Polewa:
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, dodać rum. Mieszać do połączenia składników. Ciepłą czekoladą polać wystudzone ciasto, udekorować całymi śliwkami kalifornijskimi i skórką z pomarańczy
W rondelku roztopić masło, dodać mleko, miód, cukier, przyprawy, kakao, pozostawić do przestudzenia. Do zimnej masy dodać jajka, chwilę miksować, dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia, wyrobić ciasto o jednolitej konsystencji. Do wyrobionego ciasta dodać uprażone orzechy włoskie i drobno pokrojone suszone śliwki z Kalifornii, całość ręcznie, dokładnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do wyłożonej papierem długiej blachy keksówki. Piec 70-80 minut w 170 stopniach wersja góra - dół. Po upływie czasu sprawdzić patyczkiem szaszłykowym czy ciasto jest wypieczone. Jeśli po wyjęciu z ciasta, patyczek będzie suchy, pieczenie można zakończyć, jeśli wilgotny piec dodatkowe 5 - 10 minut. Ciasto wyjąć, odstawić do przestudzenia.
Polewa:
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, dodać rum. Mieszać do połączenia składników. Ciepłą czekoladą polać wystudzone ciasto, udekorować całymi śliwkami kalifornijskimi i skórką z pomarańczy