Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Piernik z żurawiną i białą czekoladą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatny i aromatyczny piernik na ciemnym piwie przełożony warstwą jabłek ze świeżą żurawiną. Dzięki niej ciasto jest lekko kwaskowate i idealnie podkreśla smak serowego kremu z białą czekoladą.

Piernik z żurawiną i białą czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Piernik z żurawiną i białą czekoladą

PIERNIK:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika (przepis klik)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sodu
  • 3/4 szklanki piwa ciemnego

JABŁKA Z ŻURAWINĄ:

BIAŁY KREM CZEKOLADOWY:

KULKI:

  • 200g piernika
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Piernik z żurawiną i białą czekoladą

ETAP 1:

Piernik z żurawiną i białą czekoladą
Jajka bardzo dobrze utrzeć z cukrem, aż zbieleją.

Jajka utrzeć do białości razem z cukrem, a następnie połączyć z płynnym miodem i olejem. Mąkę przesiać razem z kakao, przyprawą i spulchniaczami, a następnie utrzeć z mieszanką jajeczną. Na końcu wlać piwo i dokładnie wymieszać.

Masę piernikową przełożyć do formy 23x33 z papierem do pieczenia na dnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec przez około 35min. Wystudzić.

ETAP 2:

Piernik z żurawiną i białą czekoladą
Pokrojone jabłka i żurawiną prażyć na małym ogniu.

Żelatynę zalać połową soku z pomarańczy i odstawić do napęcznienia. Żurawinę i jabłka umieścić w garnuszku podlewając resztą soku pomarańczowego. Prażyć na małym ogniu dodając cukier i skórkę pomarańczową. Kiedy owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia i zmiksować blenderem.

Dodatkowo przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek z żurawiny. Wstawić ponownie na mały ogień i podgrzewając rozpuścić pomarańczową żelkę.

Przed dodaniem żelatyny odłożyłam 2 łyżki masy do dekoracji.

ETAP 3:

Piernik z żurawiną i białą czekoladą
Na pierwszy blat piernika wylać mus owocowy.

Z wystudzonego piernika ściąć wyrośniętą "górkę", a resztę ciasta przekroić na dwa blaty.
Odkrojoną część (200g) rozdrobnić w palcach i połączyć z masłem oraz rozpuszczoną czekoladą. Formować w dłoniach kulki i odłożyć, aż całkowicie zastygną.

Tężącą masę jabłkowo-żurawinową wyłożyć na blat piernika i przykryć drugim, lekko dociskając.

ETAP 4:

Piernik z żurawiną i białą czekoladą
Ubitą kremówkę wmieszać w czekoladowy twararóg.

Białą czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Trzepaczką rozmieszać dobrze zmielony twaróg (użyłam tego z wiaderka) i wlać czekoladę.

Twaróg powinien być w temperaturze pokojowej, a czekolada lekko przestudzona, ale wciąż płynna. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę twarogową.

Wyłożyć na wierzch piernika i ozdobić odłożoną masą owocową. Zanim stężeje powciskać w biały krem, czekoladowe kulki. Smacznego :)