Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Piernikowy sernik z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Sernik o smaku i zapachu piernika. Wilgotny, aromatyczny i nie słodki. Wzbogacony żurawiną.

Piernikowy sernik z żurawiną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piernikowy sernik z żurawiną

 

  • SPÓD:
  • 100g pierniczków np katarzynek
  • 50g migdałów mielonych
  • 50g masła
  • SERNIK:
  • 750g sera twarogowego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
  • 3/4 szklanki żurawiny suszonej
  • DO POSYPANIA:
  • kakao
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Piernikowy sernik z żurawiną
Pierniki rozkruszyć lub zmiksować w blenderze i wymieszać z mielonymi migdałami. Włożyć miękkie masło i dokładnie połączyć. Wylepić tortownicę o średnicy 20cm. Odstawić w chłodne miejsce. Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Ser (użyłam tego z wiaderka) zmiksować razem ze śmietanką, jajkami, mąką, cukrem i przyprawą. Niedługo, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać żurawinę. Wcześniej sparzyłam ją gorącą wodą. Gotową masę sernikową wylać na spód. Piec w 170*C przez około 1godzinę. Wierzch posypać kakao i cukrem pudrem. Smacznego!
Piernikowy sernik z żurawiną
Pierniki, migdały, masło połączyć i wylepić spód tortownicy.
Piernikowy sernik z żurawiną
Ser, jajka, cukier, mąkę i przyprawę zmiksować tylko do połączenia się składników.
Piernikowy sernik z żurawiną
Masę serową wyłożyć na spód i dokładnie wyrównać.