lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Piernik z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Na Świątecznym stole nie może zabraknąć piernika z żurawiną . Pachnąca słodycz każdego zachwyci .

Piernik z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik z żurawiną

 

 

  • Polewa do piernika

 

  • cukier puder trzcinowy Diamant 200 gram

 

 

 

  • 2 łyżki wody
  • migdały płatki 2 garście

Sposób przygotowania:

Piernik z żurawiną
1. Masło, cukier, miód,przyprawę do piernika, wkładamy do garnka, podgrzewamy,mieszamy, do rozpuszczenia masła, nie gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia. 2. Do wystudzonej masy dodajemy jaja roztrzepane mąkęz sodą i żurawinę. 3. Wkładamy do foremki okrągłej z kominem wysmarowanej margaryną i posypaną mąką4. Pieczemy w temperaturze 180st. 45 minut Polewa: 1. Do garnka włożyłam margarynę rozpuściłam z cukrem trzcinowym dodałam kakao zamieszałam. 2. Polewałam ostudzony piernik i udekorowałam migdałami płatki .
Piernik z żurawiną
Masło, cukier, miód,przyprawę do piernika, wkładamy do garnka, podgrzewamy,mieszamy, do rozpuszczenia masła, nie gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
Piernik z żurawiną
Do wystudzonej masy dodajemy jaja roztrzepane .
Piernik z żurawiną
Mąkę z sodą i żurawinę dodajemy na końcu .
Piernik z żurawiną
Wkładamy do foremki okrągłej z kominem wysmarowanej margaryną i posypaną mąką . Pieczemy w temperaturze 180st. 45 minut