Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Piernik z żurawiną i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Piernik najlepiej smakuje 3 dni po upieczeniu.

Piernik z żurawiną i orzechami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Piernik z żurawiną i orzechami

 

  • Składniki na ciasto:

 

 

  • 5 łyżek cukru

 

 

 

  • 2 czubate łyżki przyprawy do piernika

 

 

 

  • 1 czubata łyżka kakao

 

  • 1 łyżeczka sody

 

 

 

 

 

  • Składniki na krem:

 

 

  • 10 dag cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Piernik z żurawiną i orzechami
Przygotowanie ciasta: Mąkę mieszamy z kakao, sodą i przyprawą do piernika. Blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Dodajemy cukier i miód, mieszamy do chwili rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do wystudzenia. Wlewamy śmietanę. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.Wsypujemy mąkę z przyprawami, posiekane drobno orzechy oraz żurawinę, mieszamy.Masę przelewamy do foremki, wyrównujemy powierzchnię.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut.Przygotowanie kremu: Mleko zagotowujemy z cukrem. Ściągamy z ognia, od razu dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Gdy masa trochę przestygnie, wsypujemy żurawinę i drobno posiekane orzechy włoskie, łączymy składniki. Krem wstawiamy do lodówki i gdy zacznie gęstnieć, rozsmarowujemy go na pierniku. Odstawiamy ciasto jeszcze na godzinę.
Piernik z żurawiną i orzechami
Piernik najlepiej smakuje 3 dni po upieczeniu, więc dobrze go odstawić na kilka dni, zawiniętego w folię spożywczą i dopiero później nałożyć krem.