Sposób przygotowania:
Piernik z żurawiną i orzechami
Przygotowanie ciasta: Mąkę mieszamy z kakao, sodą i przyprawą do piernika. Blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Dodajemy cukier i miód, mieszamy do chwili rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do wystudzenia. Wlewamy śmietanę. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.Wsypujemy mąkę z przyprawami, posiekane drobno orzechy oraz żurawinę, mieszamy.Masę przelewamy do foremki, wyrównujemy powierzchnię.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut.Przygotowanie kremu: Mleko zagotowujemy z cukrem. Ściągamy z ognia, od razu dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Gdy masa trochę przestygnie, wsypujemy żurawinę i drobno posiekane orzechy włoskie, łączymy składniki. Krem wstawiamy do lodówki i gdy zacznie gęstnieć, rozsmarowujemy go na pierniku. Odstawiamy ciasto jeszcze na godzinę.