lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Piernik z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jednym z ciast które robię na Wigilie i Boże Narodzenie jest właśnie Piernik z powidłami zrobiony w 10 minut .

Piernik  z powidłami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik z powidłami

 

  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 szklanka mleka
  • powidła śliwkowe 280 g
  • 2 łyżki ciepłego miodu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • bakalie ;

 

 

 

  • i rodzynki 100 gram
  • Polewa:
  • 120 ml śmietanki 30%
  • czekolada mleczna 200 gram

Sposób przygotowania:

Piernik z powidłami
Jaja zmiksowałam z cukrem prawie cała micha pianki powstała . Mąkę przesiałam , dodawałam na przemian z mlekiem i olejem dodawałam mąkęDodałam kakao i sodę . Dodałam zmielone orzechy żurawinę i rodzynkioraz powidła śliwkowe . Zmiksowałam składniki , blaszkę wysmarowałam margaryną i obsypałam mąką. Przełożyłam do formy masę piernikowąPiekłam godzinę w 170 stopniachPolewa: śmietankę podgrzać i dodać połamaną czekoladę. Dalej podgrzewać, aż do zgęstnienia,cały czas mieszając.



Piekłam z przepisu https://www.facebook.com/lubiszciasta.uwielbiam?fref=ts
Piernik  z powidłami
Jaja zmiksowałam z cukrem prawie cała micha pianki powstała . Mąkę przesiałam , dodawałam na przemian z mlekiem i olejem dodawałam mąkę
Piernik  z powidłami
Dodałam kakao i sodę i powidła dalej miksowałam
Piernik  z powidłami
Dodałam zmielone orzechy żurawinę i rodzynki .
Piernik  z powidłami
Blaszkę wysmarowałam margaryną i obsypałam mąką. Przełożyłam do formy masę piernikową