gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Pierniki II

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

lukrowane pierniki z kolorowa posypką...

Pierniki II Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniki II

 

  • 250 gram margaryny,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 220 gram miodu,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie Przyprawy do piernika ,
  • 2-3 łyżeczki cynamonu,
  • 0,5 szklanki maślanki,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 kg mąki,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka amoniaku,
  • 1 łyżeczka sody,
  • cukier puder,
  • kilka kropli soku z cytryny,
  • kolorowa posypka

 

Sposób przygotowania:

Pierniki II
W garnku podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia składniki: margarynę, smalec, miód, cukier, przyprawę do piernika, cynamon, maślankę i kakao. (co jakiś czas mieszamy) Studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, amoniak, sodę, wbijamy jajka i wlewamy przestudzoną masę. Ze składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na części i każdą rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Następnie foremkami wykrawamy ciastka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka i pieczemy pierniki w temp. 180 stopni ok. 10 minut. Gotowe pierniki lukrujemy. (lukier przygotowujemy z cukru pudru, wody i kilku kropel soku z cytryny) i posypujemy kolorową posypką.
Pierniki II
W garnku podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia składniki: margarynę, smalec, miód, cukier, przyprawę do piernika, cynamon, maślankę i kakao. (co jakiś czas mieszamy) Studzimy.
Pierniki II
Do miski wsypujemy mąkę, amoniak, sodę, wbijamy jajka i wlewamy przestudzoną masę. Ze składników zagniatamy ciasto.
Pierniki II
Ciasto dzielimy na części i każdą rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Następnie foremkami wykrawamy ciastka.
Pierniki II
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka i pieczemy pierniki w temp. 180 stopni ok. 10 minut..