Sposób przygotowania:
Pierniki mojej mamy
Mąkę wymieszać z kakao i soda. Miód i przyprawę do pierników rozpuścić razem, dodać margarynę, zagotować i ostudzić. Jajka ubić z cukrem. Wszystko razem wymieszać, dodać kwaśną śmietanę. Przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej do następnego dnia.
Ciasto sie trochę "rozluźni", więc przed rozwałkowywaniem należy dodać do niego jeszcze mąkę. Dodać tyle mąki, żeby ciasto nie było ani za miękkie, ani za twarde, dobre do wałkowania.
Ciasto rozwałkować – nie za cienko, na grubość około 0,5 – 1 cm. Wycinać pierniki i piec około 10 minut w temperaturze 150 – 180 °C.
Po upieczeniu polukrować i ozdobić posypką.
Ciasto sie trochę "rozluźni", więc przed rozwałkowywaniem należy dodać do niego jeszcze mąkę. Dodać tyle mąki, żeby ciasto nie było ani za miękkie, ani za twarde, dobre do wałkowania.
Ciasto rozwałkować – nie za cienko, na grubość około 0,5 – 1 cm. Wycinać pierniki i piec około 10 minut w temperaturze 150 – 180 °C.
Po upieczeniu polukrować i ozdobić posypką.
Striker
admin
fakt, dość tajemniczy składnik ;-) jagna?
jagna
Kakao ma to do siebie, że jest gorzkie. I nie wszyscy lubią, jak jest go w nadmiarze. A więc to znaczy, że mogą być 3 ;-)
kayleb
pusieczek2@wp.pl
Magdusia1312
Gość
Gość
radek001700
yola
Gość
kamil612
Gość
Gość
Gość
yola
truskawka
kasiula
emmusia390
Tu jest link: https://gotujmy.pl/pierniczki,przepisy,32860.html#comments
yola
yola
Ten komentarz miał być wiadomością dla znajomej ,która zamiast na skype znalazła się tu przez pomyłkę.A dyskutowałyśmy o miodzie w przepisie.
b0hdan