madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Pierniki pszenno - żytnie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo szybko się je robi, właściwie najwięcej czasu zajmuje ich dekoracja. Mięciutkie i nie muszą leżakować.

Pierniki pszenno - żytnie

Składniki:

Pierniki pszenno - żytnie

 

Sposób przygotowania:

Pierniki pszenno - żytnie

Ciasto

Pierniki pszenno - żytnie
Do miski wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy

Do miski przesiewamy mąkę pszenną oraz mąkę żytnią pełnoziarnistą. Dodajemy pozostałe sypkie składniki tj. przyprawę do piernika, kakao i sodę oczyszczoną. W następnej kolejności dodajemy roztopione i przestudzone masło, jaja oraz miód. Całość wyrabiamy najlepiej mikserem na gładkie ciasto.

Formowanie

Pierniki pszenno - żytnie
Uformowane ciasteczka układamy na blaszce

Stolnice lekko posypujemy stolnicą i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4 mm. Ciasto ma luźną strukturę i się klei ale nie dodajemy mąki. Wykrawamy foremkami ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy pomiędzy nimi.

Pieczenie i dekoracja

Pierniki pszenno - żytnie
Pierniczki studzimy a następnie dekorujemy

Pierniki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 9 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy. Ja użyłam białego i niebieskiego lukru, kolorowej posypki oraz cukrowych gwiazdek.