Sposób przygotowania:
Pierniki pszenno - żytnieCiasto
Do miski przesiewamy mąkę pszenną oraz mąkę żytnią pełnoziarnistą. Dodajemy pozostałe sypkie składniki tj. przyprawę do piernika, kakao i sodę oczyszczoną. W następnej kolejności dodajemy roztopione i przestudzone masło, jaja oraz miód. Całość wyrabiamy najlepiej mikserem na gładkie ciasto.
Formowanie
Stolnice lekko posypujemy stolnicą i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4 mm. Ciasto ma luźną strukturę i się klei ale nie dodajemy mąki. Wykrawamy foremkami ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy pomiędzy nimi.
Pieczenie i dekoracja
Pierniki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 9 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy. Ja użyłam białego i niebieskiego lukru, kolorowej posypki oraz cukrowych gwiazdek.