Sposób przygotowania:
Kombinowana rolada z pomarańczami
Ciasto: Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie ostrożnie połączyć z żółtkami, przesianą mąką pszenna wymieszaną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto ostrożnie rozsmarować na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja tradycyjnie piekłam na oko, ale nie trwało to dłużej jak 8-10 min w temp.180st, po upieczeniu jeszcze gorące zwinąć w roladę i zostawić do wystudzenia. Masa pomarańczowa: Margarynę rozpuścić z cukrem i kiedy się zagotuję dodać śmietanę i galaretkę, mieszając zagotować. Bita śmietana: Śmietanę kremówkę zagotować z czekoladą i kiedy wystygnie ubić na sztywno. Zimną roladę rozwinąć i posmarować ją zimną i gęstą już masą, ponownie zwinąć i wierzch posmarować bitą śmietaną, dowolnie udekorować. Przed krojeniem dobrze schłodzić, aby masa w cieście dokładnie zastygła.
natal!a90
czekoladka_m