Magda 84

Magda 84

Kucharz
[Przepisów: 15]

Piernikowe lukrowane serduszka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierniki zrobiłam w tym roku po raz pierwszy,wyszły bardzo dobre,więc na pewno co roku będę je robiła na Święta.

Piernikowe lukrowane serduszka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Piernikowe lukrowane serduszka

 

  • 310 g mąki
  • pół kostki margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 7 łyżek płynnego miodu

 

  • Lukier:

 

  • białko
  • 150 g cukru pudru
  • odrobina soku z cutryny

Sposób przygotowania:

Piernikowe lukrowane serduszka
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy margarynę i siekamy nożem,dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie wyrabiamy .Następnie ciasto rozwałkowujemy i za pomocą foremek wykrawamy dowolne kształty ,pierniczki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem.wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10-15 min w temp.180-200 st.c.Cukier puder miksujemy z sokiem i białkiem,lukrujemy za pomocą szprycy ostudzone pierniki. 
Piernikowe lukrowane serduszka
.