jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Piernikowe muffiny świąteczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wilgotne muffiny korzenne z chrupiącymi orzechami dekorowane polewą czekoladową.

Piernikowe muffiny świąteczne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernikowe muffiny świąteczne

 

  • 250 g mąki
  • 2 jaja
  • 150 g brązowego cukru
  • 150 ml jogurtu
  • 150 ml musu jabłkowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 100 g masła
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • grubo skruszone orzechy włoskie (około 1/2 szklanki)
  • polewa czekoladowa do dekoracji

 

 

 

Sposób przygotowania:

Piernikowe muffiny świąteczne
Mieszamy mąkę z kakao, proszkiem i sodą oraz szczyptą soli. W drugiej misce mieszamy jaja z cukrem, jogurtem i stopionym letnim masłem. Dodajemy mus jabłkowy i przyprawę do pierników - mieszamy ponownie. Do płynnej masy dodajemy sypkie składniki i mieszamy. Foremkę silikonową do muffinek smarujemy pędzelkiem zamoczonym w oleju. Na dno każdej wsypujemy trochę skruszonych orzechów po czym nakładamy masę do foremek do 2/3 wysokości. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180 st.C przez 20-25 min. Po lekkim przestudzeniu wyjmujemy babeczki na talerz. Studzimy babeczki całkowicie. Możemy je też przełożyć domową marmoladą. Dekorujemy babeczki polewą czekoladową.
Piernikowe muffiny świąteczne
Do płynnej masy dodajemy sypkie składniki i mieszamy.
Piernikowe muffiny świąteczne
Pieczemy babeczki w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180 st.C przez 20-25 min.
Piernikowe muffiny świąteczne
Po lekkim przestudzeniu wyjmujemy babeczki na talerz.
Piernikowe muffiny świąteczne
Dekorujemy babeczki przy pomocy dekoratora polewą czekoladową.