Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Piernikowy dzwon

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dzwon z ciasta piernikowego jest bardzo efektowny i dekoracyjny. Jest to idealna ozdoba na Święta Bożego Narodzenia.

Piernikowy dzwon Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernikowy dzwon

 

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 25 dag miodu naturalnego
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • lukier
  • ozdoby dekoracyjne do ciast

Sposób przygotowania:

Piernikowy dzwon
Miód włożyć do garnka, dodać cukier, podgrzać( nie gotować) rozpuścić, przestudzić. Wymieszać z cukrem waniliowym, cynamonem i przyprawą do pierników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, posiekać z masłem, dodać jajko, miód z przyprawami i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na grubość 1 cm. i specjalnymi foremkami i różnej wielkości wycinać poszczególne części dzwonu. Na środku małą foremką wycinać dziurkę. Pierniczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temp 190 stopni. Upieczone pierniczki ostudzić i ozdobić według własnego uznania. Na wstążkę nakładać poszczególne części dzwonu.
Piernikowy dzwon
Miód z cukrem rozpuścić wymieszać z przyprawami
Piernikowy dzwon
Mąkę posiekać z masłem dodać miód z przyprawami zagnieść ciasto
Piernikowy dzwon
Rozwałkować na grubość 1 cm i foremkami wycinać pierniczki
Piernikowy dzwon
Ułożyć na przygotowanej blaszce i upiec w piekarniku