SUPERPRZEPIS

Piernikowy torcik

  • 2
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 20
Piernikowy torcik

Torcik który zachwyci smakiem i aromatem. Pachnie mocno piernikami za sprawą domowej przyprawy do pierników.

Składniki:

Piernikowy torcik

 

  • biszkopt:

 

  • 6 jaj wielkośc M
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki płaskie cukier puder

 

  • pozostałe:
  • 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
  • pierniczki choinki i gwiazdki
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej

 

  • poncz:
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki nalewki wiśniowej

Sposób przygotowania:

Piernikowy torcik

ETAP 1:

Piernikowy torcik
biszkopt piernikowy upieczony przekrojony na trzy blaty

Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier i dalej ubijam. Na końcu dodaję żółtka po jednym i cały czas ubijam mikserem. Jak masa będzie puszysta przesiewam do niej mąki, przyprawę do piernik,a proszek do pieczenia, kakao. Mieszam delikatnie ręką albo mikserem na najniższych obrotach.Formę o średnicy 20 cm wykładam dno papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 40 minut. Po upieczeniu ciepły wyjmuję z formy. Wystudzony kroję na 3 blaty.


Do miski wbijam białka, ubijam na sztywno, dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam aż cukier sie rozpuści. Dodaję stopniow żółtka i dalej ubijam.Masa musi być dobrze ubita. Mąki, przesiewam, dodaję kakao, proszek, przyprawę do piernika i mieszam. Mąki dodaję stopniowo do jajek i delikatnie mieszam mikserem na niskich obrotach. Dno formy o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 40 minut. Po upieczeniu wyjmuje ciepły biszkopt z formy i układam do na desce górą do dołu.

ETAP 2:

Piernikowy torcik
krem piernikowy z mascarpone i śmietany krmówki

Śmietanę kremówkę i mascarpone miksuję razem, dodaję cukier puder. Na końcu dodaję kakao i przyprawę do piernika. Całość miksuję na wolnych obrotach.

ETAP 3:

Piernikowy torcik
blat biszkoptu nasączony i przełożony kremem

Dolny blat biszkoptu nasączam nalewką, smaruję konfiturą, na to krem. Kolejny blat nasączam, smaruję kremem. Kolejny blat i znowu smaruje kremem, boki także.

ETAP 4:

Piernikowy torcik
rurki czekoladowe zrobione z czekolady gorzkiej

Czekoladę łamię na kawałki, przekładam do miseczki i roztapiam w kąpieli wodnej. Wylewam ją na szklaną deskę. Odstawiam na chwile aż czekolada zastygnie ale nie do końca. Ostrym nożem ścinam rulony. Dekoruję nimi tort. Boki obkładam pierniczkami.