Sposób przygotowania:
Piernikowy torcikETAP 1:
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier i dalej ubijam. Na końcu dodaję żółtka po jednym i cały czas ubijam mikserem. Jak masa będzie puszysta przesiewam do niej mąki, przyprawę do piernik,a proszek do pieczenia, kakao. Mieszam delikatnie ręką albo mikserem na najniższych obrotach.Formę o średnicy 20 cm wykładam dno papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 40 minut. Po upieczeniu ciepły wyjmuję z formy. Wystudzony kroję na 3 blaty.
Do miski wbijam białka, ubijam na sztywno, dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam aż cukier sie rozpuści. Dodaję stopniow żółtka i dalej ubijam.Masa musi być dobrze ubita. Mąki, przesiewam, dodaję kakao, proszek, przyprawę do piernika i mieszam. Mąki dodaję stopniowo do jajek i delikatnie mieszam mikserem na niskich obrotach. Dno formy o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 40 minut. Po upieczeniu wyjmuje ciepły biszkopt z formy i układam do na desce górą do dołu.
ETAP 2:
Śmietanę kremówkę i mascarpone miksuję razem, dodaję cukier puder. Na końcu dodaję kakao i przyprawę do piernika. Całość miksuję na wolnych obrotach.
ETAP 3:
Dolny blat biszkoptu nasączam nalewką, smaruję konfiturą, na to krem. Kolejny blat nasączam, smaruję kremem. Kolejny blat i znowu smaruje kremem, boki także.
ETAP 4:
Czekoladę łamię na kawałki, przekładam do miseczki i roztapiam w kąpieli wodnej. Wylewam ją na szklaną deskę. Odstawiam na chwile aż czekolada zastygnie ale nie do końca. Ostrym nożem ścinam rulony. Dekoruję nimi tort. Boki obkładam pierniczkami.
Kniejson
misia5