Niuulaa

Niuulaa

Kucharz
[Przepisów: 14]

Piernikowy tort

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tani i dobry torcik piernikowy!

Piernikowy tort

Składniki:

Piernikowy tort

 

  • 400 g mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki dżemu
  • 250 g cukru
  • 120 g margaryny
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka mleka
  • Krem: 5 łyżek cukru pudru
  • 0,5 kostki margaryny
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Piernikowy tort
Jajka ubijamy z cukrem pudrem. Następnie łączymy z mlekiem. dodajemy kakao, makę, przyprawę do pierników, dżem oraz sodę, na końcu stopioną i ostudzoną margarynę. Wylewamy masę do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy. Piec przez ok. 60 minut w temp. 180'C. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. dodajemy śmietanę i mieszamy. Ciasto należy przekroić na 2 części i przełożyć przygotowaną masą. Smacznego!