jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Piernikowy tort naleśnikowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W okresie Bożego Narodzenia chyba najbardziej smakują nam piernikowe przysmaki. Polecam w tym czasie przygotować właśnie taki naleśnikowy torcik. Dla mnie rewelacja!

Piernikowy tort naleśnikowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernikowy tort naleśnikowy

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 płaska łyżka kakao,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • 1 przyprawa do piernika,
  • Ok. 3,5 szklanki mleka,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Olej do smażenia

DODATKOWO

  • 1 słoiczek powidła śliwkowego

SER

  • 900 g białego sera (najlepiej mielony),
  • Ok. 4 łyżki cukru pudru do smaku (ilość według uznania)
  • 2 żółtka,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • 1 cukier waniliowy,

DEKORACJA

Sposób przygotowania:

Piernikowy tort naleśnikowy

ETAP 1

Piernikowy tort naleśnikowy
łączymy składniki ciasta

CIASTO: Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta. Składniki dokładnie miksujemy.

ETAP 2

Piernikowy tort naleśnikowy
kolejno smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Na rozgrzany wylewamy porcje ciasta. Naleśniki smażymy kolejno z dwóch stron do lekkiego zrumienienia.
Usmażone studzimy.

ETAP 3

Piernikowy tort naleśnikowy
łączymy składniki sera

SER: Ser przekładamy do miski. Dokładamy do niego żółtka, cukier waniliowy, cynamon i część cukru. Całość miksujemy, jednocześnie dodając pozostały cukier do smaku.

ETAP 4

Piernikowy tort naleśnikowy
mając przygotowany ser i naleśniki przekładamy torcik

PRZEŁOŻENIE: Przestudzone piernikowe naleśniki przekładamy powidłem i przygotowanym serem.

ETAP 5

Piernikowy tort naleśnikowy
na powidło dajemy ser

Kolejno wykładamy naleśnik, powidło, ser, naleśnik, powidło, ser i tak do wyczerpania składników.
Gotowy torcik odkładamy na około 1,5 godziny do lodówki, by zastygł.


Dekoracja:
• 150 gram białej czekolady,
• 35 ml śmietanki 30%
Śmietankę delikatnie podgrzewamy. W ciepłej rozpuszczamy pokruszoną białą czekoladę. Płynną polewamy torcik. Udekorowany ponownie wkładamy do lodówki, by polewa zastygła.
Przed podaniem torcik dowolnie dekorujemy, np. pierniczkami.