Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Pierogi drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierogi można nadziewać farszem jarzynowym.

Pierogi drożdżowe

Składniki:

Pierogi drożdżowe

 

Sposób przygotowania:

Pierogi drożdżowe
Mleko lekko podgrzać, dodać rozkruszone drożdże, cukier, sól
i mleko. Przygotować rozczyn. Gdy podrośnie, połączyć z roztopionym masłem, resztą mąki i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Ciasto rozwałkować cienko na stolnicy i wykrawać spore krążki. Na każdy nakładać dowolny farsz i zlepić pierogi. Upiec w piekarniku na złoty kolor. Podawać polane tłuszczem.

Tagi:

danie pierogi