Sposób przygotowania:
Pierogi drożdżowe
Mleko lekko podgrzać, dodać rozkruszone drożdże, cukier, sól
i mleko. Przygotować rozczyn. Gdy podrośnie, połączyć z roztopionym masłem, resztą mąki i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Ciasto rozwałkować cienko na stolnicy i wykrawać spore krążki. Na każdy nakładać dowolny farsz i zlepić pierogi. Upiec w piekarniku na złoty kolor. Podawać polane tłuszczem.
i mleko. Przygotować rozczyn. Gdy podrośnie, połączyć z roztopionym masłem, resztą mąki i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Ciasto rozwałkować cienko na stolnicy i wykrawać spore krążki. Na każdy nakładać dowolny farsz i zlepić pierogi. Upiec w piekarniku na złoty kolor. Podawać polane tłuszczem.