piotr20091991

piotr20091991

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 666]

Pierogi drożdżowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne pierogi na każdą okazję.

Pierogi drożdżowe z jabłkami

Składniki:

Pierogi drożdżowe z jabłkami

 

  • 1 średni słoik jabłek zagęszczonych pokrojonych w kostkę
  • 40 dag maki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • szczypta soli
  • woda
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Pierogi drożdżowe z jabłkami
Do miski wsypać mąkę , dodać 1 jajko , szczyptę soli , drożdze pokruszyć dodać do odrobiny ciepłej wody i wymieszać ,l wlać do mąki , dolać tyle wody żeby ciasto nie było za rzadkie a w sam raz. I ciasto wyrabiać by nie kleiło się do rąk i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce , następnie rozwałkować i wykroić krążki kieliszkiem.Do jabłek dosypać cukru i wymieszać . Na krążki kłaść po łyżce jabłek i zawijać w kształt pieroga.Do garnka wlać wodę , osolić , gdy sie zagotuje wrzucić pierogi i gotować ok 8-10 minut.