Sposób przygotowania:
Pierogi dyniowo- serowe z granatemETAP 1
FARSZ: Ser przekładamy do miski. Dokładamy do niego cukier waniliowy oraz żółtko. Całość ugniatamy widelcem do uzyskania jednolitej masy, jednocześnie słodząc według uznania.
ETAP 2
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. W wykonany kopczyk dajemy olej, sól i dynię.
ETAP 3
Wyrabiamy ciasto , stopniowo wlewając do niego gorącą wodę. Ilość wody w przepisie jest orientalna - wszystko zależy od konsystencji dyniowego puree.
ETAP 4
Gotowe ciasto wałkujemy. Od szklanki wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje serowego nadzienia.
ETAP 5
Mając nałożone nadzienie przystępujemy do sklejania pierogów.
W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej odrobine oleju oraz sól. Na gotującą wodę wrzucamy uformowane pierogi. Gotujemy je oko 4-5 minut.
Gotowe odcedzamy
W trakcie jak pierogi się gotują w garnuszku rozpuszczamy masło. Nałożone na talerze pierogi polewamy masłem, posypujemy ziarenkami granatu i cukrem trzcinowym. Podajemy!
marcinka