eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pierogi Eli z dynią i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierogi z nietypowym farszem jak dynia,cukinia,grzyby leśne i kasza jęczmienna. Pierogi wyszły pyszne.

Pierogi Eli z dynią i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi Eli z dynią i grzybami

 

 

 

  • omasta:
  • 2 cebule
  • 10 dkg smalcu
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Pierogi Eli z dynią i grzybami
Miąższ z dyni i cukinii pokroić w kostkę,ugotować i pognieść. Grzyby oczyścić i pokroić. Cebulę obrać z łupinek i drobno posiekać. Na patelni roztopić masło,dodać grzyby,cebulę,przesmażyć i ostudzić. Kaszę ugotować w 2/3 szklanki osolonego wrzątku i ostudzić. Do miski włożyć kaszę,dodać dynię,cukinię,grzyby z cebulą,bułkę tartą,czosnek i przyprawę do grilla. Całość doprawić solą,pieprzem i wymieszać. Do miski przesiać mąkę,dodać jajko i stopniowo gorącą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić przykryte ciasto na pół godziny. Blat stołu posypać mąką i cienko rozwałkować ciasto. Z ciasta wykrawać kółka nadziewać farszem i lepić pierogi. W dużym garnku z szerokim dnem zagotować wodę z dodatkiem soli. Gotowe pierogi wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 10 minut od wypłynięcia. Dwie cebule obrać z łupinek i pokroić. Na patelni rozgrzać smalec,dodać cebulę i smażyć aż się lekko zrumieni. Pierogi wyjąć łyżką cedzakową z wrzątku i dokładnie odsączyć. Wyłożyć pierogi na talerze i okrasić przesmażoną cebulką. Smacznego!
Pierogi Eli z dynią i grzybami
Do miski przesiać mąkę,dodać jajko i stopniowo gorącą wodę.
Pierogi Eli z dynią i grzybami
Przygotować składniki farszu:dynię,cukinię,grzyby i kaszę jęczmienną.
Pierogi Eli z dynią i grzybami
Do miski włożyć kaszę,dodać dynię,cukinię,grzyby z cebulą,bułkę tartą,czosnek i przyprawę do grilla. Całość doprawić solą,pieprzem i wymieszać.
Pierogi Eli z dynią i grzybami
Blat stołu posypać mąką i cienko rozwałkować ciasto. Z ciasta wykrawać kółka nadziewać farszem i lepić pierogi.