Sposób przygotowania:
Pierogi Eli z dynią i grzybami
Miąższ z dyni i cukinii pokroić w kostkę,ugotować i pognieść. Grzyby oczyścić i pokroić. Cebulę obrać z łupinek i drobno posiekać. Na patelni roztopić masło,dodać grzyby,cebulę,przesmażyć i ostudzić. Kaszę ugotować w 2/3 szklanki osolonego wrzątku i ostudzić. Do miski włożyć kaszę,dodać dynię,cukinię,grzyby z cebulą,bułkę tartą,czosnek i przyprawę do grilla. Całość doprawić solą,pieprzem i wymieszać. Do miski przesiać mąkę,dodać jajko i stopniowo gorącą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić przykryte ciasto na pół godziny. Blat stołu posypać mąką i cienko rozwałkować ciasto. Z ciasta wykrawać kółka nadziewać farszem i lepić pierogi. W dużym garnku z szerokim dnem zagotować wodę z dodatkiem soli. Gotowe pierogi wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 10 minut od wypłynięcia. Dwie cebule obrać z łupinek i pokroić. Na patelni rozgrzać smalec,dodać cebulę i smażyć aż się lekko zrumieni. Pierogi wyjąć łyżką cedzakową z wrzątku i dokładnie odsączyć. Wyłożyć pierogi na talerze i okrasić przesmażoną cebulką. Smacznego!