Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Pierogi grzybowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pierogi z grzybami własnej roboty tylko pozornie droższe są od kupnych pierogów "grzybowych", ponieważ w smaku są o niebo lepsze!

Pierogi grzybowe

Składniki:

Pierogi grzybowe

 

  • Składniki na farsz:

 

 

  • 1 średnie cebula

 

 

 

 

 

 

  • Składniki na ciasto:

 

 

  • 250-280 ml wrzącej wody

 

 

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • cebula

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi grzybowe
Przygotowanie: Grzyby płyczemy i moczymy przez 1-2 godziny w letniej wodzie. Gotujemy do miękkości, odcedzamy, a następnie drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle lub oleju. Dodajemy grzyby i co chwilę mieszając smażymy do chwili odparowania płynów. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, pozostawiamy do przestudzenia.

Do mąki dodajemy szczyptę soli. Zalewamy wrzątkiem, mieszamy łyżką, a po chwili wyrabiamy energicznie elastyczne ciasto. Przykrywamy ciasto zwilżoną ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Połowę ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko na oprószonej mąką stolnicy (pozostałe ciasto trzymamy pod ściereczką).

Szklanką wycinamy kółeczka i kolejno na środku każdego kółka kładziemy łyżeczkę farszu, zginamy na pół i sklejamy dokładnie. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.

Pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną, wodę, i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Podajemy polane cebulką podsmażoną na oleju rzepakowym.