Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Pierogi leniwe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do tych pierogów mam słabość - są przepyszne. Do tego są szybkie w przygotowaniu. Ja zajadam je polane stopionym masełkiem z dodatkiem surówki z marchwi i pomarańczy.

Pierogi leniwe

Składniki:

Pierogi leniwe

na ciasto:

dodatkowo:

  • sklarowane masło do polania

Sposób przygotowania:

Pierogi leniwe

Przygotowanie ziemniaków i twarogu:

Pierogi leniwe
Ugotowane i wystudzone ziemniaki z twarogiem mielimy w maszynce do mielenia mięsa

Ugotowane i wystudzone ziemniaki wraz z twarogiem mielimy w maszynce do mielenia mięsa.

Zagniatanie ciasta:

Pierogi leniwe
Z podanych składników zagniatamy ciasto które nie powinno kleić się do rąk

Do zmielonych składników dodajemy jajka sól do smaku oraz mąkę pszenną. Zagniatamy dokładnie ciasto.

Formowanie pierożków:

Pierogi leniwe
Z przygotowanych wałeczków ciasta kroimy pierożki

Na lekko posypanej mąką stolnicy toczymy wałeczki z ciasta.

Za pomocą tłuczka do mięsa robimy ozdobny wzorek na wałeczkach z ciasta lekko je spłaszczając. Następnie za pomocą noża kroimy je pod skosem na małe kawałki tak jak kopytka.

Układamy je w odstępach na deseczkach podsypanych lekko mąką.

Etap końcowy:

Pierogi leniwe
Pokrojone pierożki gotujemy partiami we wrzącej osolonej wodzie

W rondelku z lekko osoloną wrzącą wodą gotujemy partiami pierożki po ok. 3 min. od wypłynięcia na wierzch. Następnie odcedzamy je na sicie, przelewamy ciepłą wodą. Podajemy od razu ciepłe polane sklarowanym masełkiem.