Sposób przygotowania:
Pierogi leniwePrzygotowanie ziemniaków i twarogu:
Ugotowane i wystudzone ziemniaki wraz z twarogiem mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
Zagniatanie ciasta:
Do zmielonych składników dodajemy jajka sól do smaku oraz mąkę pszenną. Zagniatamy dokładnie ciasto.
Formowanie pierożków:
Na lekko posypanej mąką stolnicy toczymy wałeczki z ciasta.
Za pomocą tłuczka do mięsa robimy ozdobny wzorek na wałeczkach z ciasta lekko je spłaszczając. Następnie za pomocą noża kroimy je pod skosem na małe kawałki tak jak kopytka.
Układamy je w odstępach na deseczkach podsypanych lekko mąką.
Etap końcowy:
W rondelku z lekko osoloną wrzącą wodą gotujemy partiami pierożki po ok. 3 min. od wypłynięcia na wierzch. Następnie odcedzamy je na sicie, przelewamy ciepłą wodą. Podajemy od razu ciepłe polane sklarowanym masełkiem.
mocsłodkości
Agnieszka Rec
Pozdrawiam serdecznie :)