asiulkap1991

asiulkap1991

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

pierogi leniwe - domowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

przepis na pierogi z sera

pierogi leniwe - domowe

Składniki:

pierogi leniwe - domowe

 

Sposób przygotowania:

pierogi leniwe - domowe
Twaróg odcisnąć, zemleć w maszynce. W misce utrzeć połowe masła z żółtkami (dodawać stopniowo po 1 żółtku). Dodać twaróg i utrzeć na jednolitą masę. Białka utrzeć na pianę. Połączyć ją z twarogiem. Dodać mąkę i zagnieść z tego ciasto. Wyłożyć na stolnice posypaną mąką, podzielić na kilka części. Uformować z każdej wałki o średnicy ok 3cm. Kroić najlepiej ukośnie na kawałeczki. Gotować w osolonej lekko wodzie pod przykryciem. Masło stopić i dodać bułkę tartą, lekko zarumienić. Polecać tym nasze pierożki. Można też podawać z cukrem i cynamonem;)