Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Pierogi leniwe - starodawny przepis

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Mimo tego, że przepis na karteczce jest już brązowy ze starości smakuje tak jak dawniej

Pierogi leniwe - starodawny przepis

Składniki:

Pierogi leniwe - starodawny przepis

 

  • 60 dkg sera twarogowego (niezbyt kwaśnego),
  • 1 łyżka tłuszczu,
  • 3 jaja,
  • 15 dkg mąki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • 2 łyżki masła,
  • mąka do podsypania

 

Sposób przygotowania:

Pierogi leniwe - starodawny przepis
Serprzetrzećprzezperlonowe sito. Umytejajawybić,oddzielić białka od żółtek. Tłuszczrozetrzećwmiscei dodawać po trochu żółtka, mieszając w dalszym ciągu. Do utartych żółtek dodać ser i dobrze utrzeć. Zbiałek ubić sztywną pianę utrwaloną łyżeczką cukru kryształu. Domasyserowejdodawać porcjami pianę i przesianą mąkę, lekko mieszając okrągłymi ruchami (nie ucierać). Naposypanejmąkąstolnicy uformowaćzciastatrzywałki, jaknakopytkainiecospłaszczyć.Na równolegle ułożonych wałkachzaznaczyćnożemkratkęi pokrajaćjewukośnekluski (jednocześnie). Pierogi ugotować partiami we wrzącej osolonej wodzie. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i odsączyć. Pierogi podawać na ogrzanym okrągłym półmisku, okraszone przyrumienioną tartą bułką ze stopionym masłem i surówką z marchwi i jabłek, surówką z pomidorów itp.