Sposób przygotowania:
Pierogi leniwe - starodawny przepis
Serprzetrzećprzezperlonowe sito. Umytejajawybić,oddzielić białka od żółtek. Tłuszczrozetrzećwmiscei dodawać po trochu żółtka, mieszając w dalszym ciągu. Do utartych żółtek dodać ser i dobrze utrzeć. Zbiałek ubić sztywną pianę utrwaloną łyżeczką cukru kryształu. Domasyserowejdodawać porcjami pianę i przesianą mąkę, lekko mieszając okrągłymi ruchami (nie ucierać). Naposypanejmąkąstolnicy uformowaćzciastatrzywałki, jaknakopytkainiecospłaszczyć.Na równolegle ułożonych wałkachzaznaczyćnożemkratkęi pokrajaćjewukośnekluski (jednocześnie). Pierogi ugotować partiami we wrzącej osolonej wodzie. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i odsączyć. Pierogi podawać na ogrzanym okrągłym półmisku, okraszone przyrumienioną tartą bułką ze stopionym masłem i surówką z marchwi i jabłek, surówką z pomidorów itp.
elzbieta8960
Termar
Elżbieto, jest to starodawny przepis... nie ulepszany, ani urozmaicany..
Termar
yola
Ja z przyzwyczajenia zawsze tak piszę.
A leniwe super.Oj jak dawno nie jadłam.Dobrze ,że mi o nich przypomniałaś
elzbieta8960
Termar
Smacznego więc życzę... jednak i z bardzo starych przepisów możemy być zadowoleni.. Pozdrawiam