Pierogi litewskie z boczkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

chrupiące lekkie pierogi litewskie

Pierogi litewskie z boczkiem

Składniki:

Pierogi litewskie z boczkiem

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki otrąb pszennych
  • ciepła woda
  • Na nadzienie:
  • 15-20 dag wędzonego boczku
  • mała cebula
  • kminek
  • majeranek
  • jajko
  • sól
  • 4 dag masła

 

Sposób przygotowania:

Pierogi litewskie z boczkiem
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaną z otrębami zarobić dość ciepłą wodą.Zagnieść i dokładnie wyrobić ciasto.Szczelnie przykryte odłożyć na 20 minut.Chudy boczek i cebulę pokrajać w drobną kostkę,z łyżką gorącej wody i surowym jajkiem utrzeć w misce.W czasie ucierania dodać przyprawy.Rozwałkować ciasto,pokrajać w kwadraty,rozłożyć nadzienie.Zlepiać pierogi dokładnie po przekątnej kwadratów.Gotować w sporej ilości osolonej wody nieco dłużej niż pierogi z serem.