Sposób przygotowania:
Pierogi litewskie z boczkiem
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaną z otrębami zarobić dość ciepłą wodą.Zagnieść i dokładnie wyrobić ciasto.Szczelnie przykryte odłożyć na 20 minut.Chudy boczek i cebulę pokrajać w drobną kostkę,z łyżką gorącej wody i surowym jajkiem utrzeć w misce.W czasie ucierania dodać przyprawy.Rozwałkować ciasto,pokrajać w kwadraty,rozłożyć nadzienie.Zlepiać pierogi dokładnie po przekątnej kwadratów.Gotować w sporej ilości osolonej wody nieco dłużej niż pierogi z serem.
Mąkę wymieszaną z otrębami zarobić dość ciepłą wodą.Zagnieść i dokładnie wyrobić ciasto.Szczelnie przykryte odłożyć na 20 minut.Chudy boczek i cebulę pokrajać w drobną kostkę,z łyżką gorącej wody i surowym jajkiem utrzeć w misce.W czasie ucierania dodać przyprawy.Rozwałkować ciasto,pokrajać w kwadraty,rozłożyć nadzienie.Zlepiać pierogi dokładnie po przekątnej kwadratów.Gotować w sporej ilości osolonej wody nieco dłużej niż pierogi z serem.
szalonamonia