Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsem 7
Mięso (dobrze jak jest poprzerastane tłuszczem) przełożyć do garnka. Marchewki i pietruszkę obrać i przekroić wzdłuż na 2-4 części,dodać do mięsa. Wszystko zalać wodą (tyle, żeby mięso było przykryte), dodać ziele angielskie, liść laurowy i przyprawę uniwersalną. Gotować pod przykryciem do miękkości mięsa. Cebulę pokroić w kostkę, lekko zrumienić na oleju, doprawić solą i pieprzem. Ugotowane mięso i warzywa wyjąć z wywaru i zmielić razem z usmażoną cebulą. Mięsno-warzywną masę dokładnie wymieszać. Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej 2 szczypty soli, wlać wodę. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto bardzo cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty o boku ok. 5 cm (można wyciąć tradycyjne kółka). Na każdym kwadraciku z ciasta ułożyć po 1 łyżeczce mięsno-warzywnej masy. Złożyć je na pół w trójkąty i zlepić brzegi. Pierogi wrzucać partiami do lekko osolonego wrzątku. Gotować ok. 5 minut od wypłynięcia. Pierogi podawać np. z podsmażoną cebulką.