Sposób przygotowania:
Pierogi po-rosołowe mięsno-warzywne
CIASTO: mąkę przesiałam do miski, dodałam szczyptę soli i wodę, wymieszałam łyżką, a następnie na stolnicy wyrobiłam dłońmi gładkie ciasto. Przykryłam je odwróconą do góry dnem miską i pozostawiłam na 20 minut, żeby odpoczęło. FARSZ: mięso z rosołu obrałam ze skóry i oddzieliłam od kości, drobno posiekałam. Równie drobno posiekałam ocalałe z rosołu warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera, oraz różyczkę brokuła. Kawałek cebuli obrałam ze skóry, drobno posiekałam i usmażyłam na rumiano na łyżce oleju, dodałam do reszty składników farszu. Dosypałam posiekany koperek, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, wymieszałam. PIEROGI: w dużym rondlu nastawiłam wodę na gotowanie pierogów. Ciasto rozwałkowałam na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Foremką do pierogów wykrawałam kółka, nakładałam po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiałam pierogi. Gotowe odkładałam na ściereczkę i ściereczką przykrywałam, żeby nie obsychały. Do wrzącej wody dodałam sól i olej, włożyłam pierogi i gotowałam je na wolnym ogniu, przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Żeby sprawdzić czy ciasto jest wystarczająco miękkie, wbiłam widelec w „falbankę”. Łyżką cedzakową wyłożyłam pierogi na sito, żeby odciekły, a następnie przełożyłam je na talerze. Mało stopiłam na patelni, wymieszałam z prażoną cebulką i polałam wierzch pierogów.
![Pierogi po-rosołowe mięsno-warzywne Pierogi po-rosołowe mięsno-warzywne](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pierogi-po-rosolowe-miesno-warzywne-194996.jpg)
![Pierogi po-rosołowe mięsno-warzywne Pierogi po-rosołowe mięsno-warzywne](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pierogi-po-rosolowe-miesno-warzywne-194997.jpg)
![Pierogi po-rosołowe mięsno-warzywne Pierogi po-rosołowe mięsno-warzywne](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pierogi-po-rosolowe-miesno-warzywne-194998.jpg)
![Pierogi po-rosołowe mięsno-warzywne Pierogi po-rosołowe mięsno-warzywne](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pierogi-po-rosolowe-miesno-warzywne-194999.jpg)
alaaa
edytaha
Nie da się ukryć, że nie lubię marnować żywności, ale dzisiaj to raczej była próba rozmnożenia rosołowych resztek, którymi dwie osoby na pewno by się nie najadły :)
zbysiowa
edytaha
Są przesmaczne Madziu :)
2milutka
edytaha
Agatko, u mnie nie ma szans zostawić nic na pasztet. Oboje uwielbiamy gotowanego kurczaka i marchewkę prosto z gara :)
dża
edytaha
No to się cieszę :D
MagdaMM
edytaha
Dziękuję Madziu, pewnie dostaniesz tej fazy wcześniej lub później :) Ja dostałam dzisiaj takiej fazy, że zrobiłam aż dwa rodzaje pierogów :)
katarzynka455
edytaha
Dziękuję Katarzynko :) Powiem Ci szczerze, że takie z dodatkiem warzyw są dla mnie lepsze niż z samego mięsa, a i mężowi też bardzo smakowały :)
MagdaMM
edytaha
Wstaw koniecznie Madziu, już jestem ciekawa :) Ja na jutro gotuję krupnik :)