zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Pierogi mięsno-pieczarkowo-warzywne

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Grypka żołądkowa szybko minęła, więc dziś były pierożki ale takie delikatne porcyjki

Pierogi mięsno-pieczarkowo-warzywne Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi mięsno-pieczarkowo-warzywne

 

  • Ciasto :
  • 350 g mąki pszennej typ 450 + do podsypywania
  • ok. 3/4 szk gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • Farsz :
  • 300 g dowolnego gotowanego mięsa wieprzowego ( ja użyłam karkówki z marynaty musztardowej ) podsmażonego z cebulą
  • 150 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 10 cm kawałek pora
  • 1 solidna garść szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku

Sposób przygotowania:

Pierogi mięsno-pieczarkowo-warzywne
Farsz;

Na patelni roztopić masło. Pieczarki oczyścić i na tarce do warzyw zetrzeć do masła i podsmażyć, następnie umyty i osuszony szpinak posiekać i wrzucić do pieczarek i zblanszować go. Karkówkę przesmażoną z cebulą ( zimną ) zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku razem z porem i dodać do podsmażonych składników. Dodać do smaku sól i pieprz i wymieszać farsz. Gotowy farsz zostawić do wystudzenia.



Ciasto :

Do miski wsypać mąkę, dodać olej, sól i wodę i wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto wałkować ale nie zbyt cienko i za pomocą foremki o średnicy 10 cm wycinać kółka.



Lepienie :

Na każde kółko nakładać porcje farszu i zlepiać dokładnie pierogi. Źle zlepione będą w czasie gotowania się rozklejać. Pierogi układać na ściereczce a drugą przykryć aby pierogi nie wyschły.



Gotowanie :

W garnku zagotować wodę z solą, do wrzątku wkładać pierogi i drewnianą łyżką delikatnie przemieszać. Pierogi gotować kilka minut od momentu wypłynięcia a potem wyjmować łyżką cedzakową. Pierogi podawać gorące z podsmażoną cebulką. ( Z tej porcji wyszło mi 14 dużych pierogów ).
Pierogi mięsno-pieczarkowo-warzywne
na początku należy przygotować farsz do pierogów
Pierogi mięsno-pieczarkowo-warzywne
zrobić ciasto wycinać kółka i nakładać farsz
Pierogi mięsno-pieczarkowo-warzywne
potem zlepiać pierogi i gotować w osolonej wodzie