Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Pierogi nie do końca ruskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo dobre pierożki, szczególnie odsmażone:)

Pierogi nie do końca ruskie

Składniki:

Pierogi nie do końca ruskie

 

  • 2szklanki mąki pszennej
  • 1małe jajko
  • ok3/4 szklanki letniej wody
  • 4 średnie ziemniaki
  • 150g twarogu
  • 200g mięska (zmielić, lub gotowe mielone)
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • ew świeża słonina na skwarki do polania

Sposób przygotowania:

Pierogi nie do końca ruskie
Ziemniaki ugotować i wraz z twarogiem przepuścić przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, dodać do ziemniaków i sera. Mięso przesmażyć na patelni nie dodając do niego tłuszczu. Przesmażone mięsko dodać do farszu i doprawić do smaku solą i pieprzem.Z mąki, jajka i wody wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie lub zbyt twarde dodać odpowiednio mąkę lub wodę. Wyrobione ciasto odstawić, aby odpoczęło. Jeśli robimy skwarki, wówczas słoninkę kroimy w kostkę wrzucamy na patelnię i wytapiamy:) Kiedy ciasto "odpocznie" podzielić je na 3 części, wziąć jedną, rozwałkować, i powycinać szklanką kółeczka. Na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać pierożki. Gotować w osolonej wodzie ok 3 minut od czasu wypłynięcia. Podawać z roztopionym masełkiem lub skwarkami.