Sposób przygotowania:
Pierogi nie do końca ruskie
Ziemniaki ugotować i wraz z twarogiem przepuścić przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, dodać do ziemniaków i sera. Mięso przesmażyć na patelni nie dodając do niego tłuszczu. Przesmażone mięsko dodać do farszu i doprawić do smaku solą i pieprzem.Z mąki, jajka i wody wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie lub zbyt twarde dodać odpowiednio mąkę lub wodę. Wyrobione ciasto odstawić, aby odpoczęło. Jeśli robimy skwarki, wówczas słoninkę kroimy w kostkę wrzucamy na patelnię i wytapiamy:) Kiedy ciasto "odpocznie" podzielić je na 3 części, wziąć jedną, rozwałkować, i powycinać szklanką kółeczka. Na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać pierożki. Gotować w osolonej wodzie ok 3 minut od czasu wypłynięcia. Podawać z roztopionym masełkiem lub skwarkami.